Autorzy: mgr
Joanna Jaczewska-Schuetz, mgr Natalia Gregorowicz.
Żródło: http://www.zachowajrownowage.pl/artykul/warzywa-i-owoce-kolorowy-parasol-ochronny-dla-twojego-dziecka
Jeśli chcesz,
aby Twoje dziecko było zdrowe, silne i pełne energii – codziennie zaopatrz je w kolorowy
parasol ochronny,czyli warzywa i owoce będące źródłem witamin, składników
mineralnych i błonnika. Warzywa i owoce są jednym z podstawowych elementów
prawidłowo zbilansowanej diety dziecka i nie da się ich niczym zastąpić.
Warzywa i owoce
zawierają…
Witaminę C, która wspomaga odporność organizmu,
przyspiesza gojenie ran i odpowiada za stan naczyń krwionośnych. Podawaj
swojemu dziecku produkty będące jej dobrym źródłem, np.: kapustę, paprykę,
kalafior, truskawki, porzeczki, pomarańcze, kiwi.
Witaminę A (β-karoten), która chroni organizm przed infekcjami, odpowiada za
dobry wzrok i stan skóry. Urozmaicaj codziennie jadłospis dziecka w marchew,
pomidory, warzywa liściaste, brzoskwinie i banany. Czy może być coś lepszego do
obiadu niż surówka ze świeżej marchewki z jabłkiem?
Kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy wzrost
i funkcjonowanie komórek, korzystnie wpływa na pracę mózgu i działanie systemu
nerwowego, pobudza produkcję czerwonych krwinek. Wkomponuj w posiłki swojego
dziecka brukselkę, szpinak, bób, brokuły.
Potas, który zapobiega utracie masy kostnej,
pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia
kamieni nerkowych. Nie zapomnij o pomidorach do kanapki, surówce z buraków,
bananach, porzeczkach lub zielonym groszku.
Błonnik, który reguluje pracę jelit, zapobiega
występowaniu zaparć, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, chroni przed
występowaniem nowotworów jelita grubego i pomaga utrzymać prawidłową masę
ciała. Dobrym źródłem błonnika są warzywa i owoce. Podając swojemu dziecku
minimum dwie porcje owoców i trzy porcje warzyw dziennie, zapewniasz jemu odpowiednią
podaż błonnika.
Postaw na
kolory
Nie ma takiego
owocu ani warzywa, które zawierałyby wszystkie niezbędne witaminy i składniki
mineralne. Dlatego należy pamiętać, że prawidłowa dieta dziecka to dieta
urozmaicona. Barwa spożywanych warzyw i owoców zdradza nam, jakie kryją się
w nich składniki, których z kolei różnorodność potrzebna jest do prawidłowego
wzrostu i funkcjonowania dzieci.
Podając
czerwone pomidory, zieloną sałatę, czarne jagody, pomarańczowe marchewki i
żółtą dynię, możesz mieć pewność, że zapewniasz swojemu dziecku różnorodne
składniki pokarmowe, smaczne i zdrowe.
Jak uwzględnić
w diecie dziecka minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie?
Najlepszym i
najłatwiejszym sposobem jest wkomponowanie warzyw i owoców do każdego posiłku:
liście sałaty do kanapki, kilka plasterków pomidora i kawałków papryki, banan
do jogurtu, ulubiona surówka do obiadu, owoce do budyniu na podwieczorek,
sałatka warzywna na kolację.
Być może wydaje
Ci się, że dzieci nie lubią warzyw i owoców… Nic bardziej błędnego.
Przyrządzone w odpowiedniej formie, ładnie podane smakują nawet największemu
niejadkowi. Sałatka z ulubionych owoców, koktajl owocowo-mleczny, świeży sok
owocowo-warzywny, zapiekanka warzywna, czy krem z dyni mogą stać się jednym z
ulubionych dań Twojego dziecka.
Dobre rady
·
Wybieraj owoce i warzywa sezonowe.
·
Wybieraj produkty świeże, odpowiednio je przechowuj.
·
Najwięcej cennych składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.
·
Nie zapomnij przed podaniem dokładnie umyć warzyw i owoców pod bieżącą wodą.