Autorzy: mgr
Anna Taraszewska, mgr Paulina Gąsiewska
Żródło: http://www.zachowajrownowage.pl/artykul/mleko-i-przetwory-mleczne-w-diecie-dziecka
Spożywanie mleka i przetworów mlecznych ze względu na ich skład odgrywa
ważną rolę w zachowaniu pełnego zdrowia oraz utrzymaniu dobrej kondycji Twojego
dziecka.
Bogactwo ukryte w mleku to…
Białko
Pełnowartościowe białko mleka odpowiada za prawidłową budowę i wzrost
wszystkich tkanek organizmu. Białko mleka zawiera aminokwasy egzogenne, czyli
takie, których organizm ludzki nie potrafi sam wytwarzać. Dzięki obecności
białek, jak immunoglobuliny, lizozym i laktoferyna, mleko wzmacnia naturalną
odporność organizmu. Natomiast kazeina, główne białko mleka, jest dla organizmu
źródłem związanego z nią wapnia i fosforu.
Wapń i pozostałe składniki mineralne
Jest to pierwiastek niezbędny do budowy układu kostnego i zębów. Dzięki
odpowiedniej podaży wapnia z dietą dziecięce kości stają się odporniejsze na
wszelkie pęknięcia i złamania. W żadnej innej grupie produktów wapń nie
występuje w tak dużej i dobrze przyswajalnej formie, jak w mleku i produktach
mlecznych.
W mleku i jego przetworach znajduje się także fosfor, potas, magnez,
mangan, cynk i żelazo. Wymienione składniki mineralne warunkują prawidłowy
rozwój i funkcjonowanie organizmów dzieci.
Czy wiesz, że…
- Około 1
litr mleka (4 szklanki) pokrywa całkowicie dzienne zapotrzebowanie
starszych dzieci i młodzieży na wapń. Jednak nie trzeba podawać dziecku
jedynie mleka. Najlepiej jest wprowadzić do jadłospisu różne produkty
mleczne, np. porcja mleka + porcja jogurtu lub maślanki lub kefiru +
porcja sera twarogowego + porcja sera żółtego.
- 1 porcja
produktów mlecznych to 1 szklanka mleka, jogurtu, kefiru czy maślanki, 100
gram sera białego, 2 plasterki sera żółtego, opakowanie twarożku
homogenizowanego, granulowanego.
Witaminy
W mleku i przetworach mlecznych są witaminy z grupy B (głównie witamina B2)
oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E i D, które odpowiadają za
regulację wielu ważnych procesów w organizmie. Witamina D pobudza wchłanianie
wapnia, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tego pierwiastka z organizmu.
Wpływa na odpowiednią gęstość, kształtowanie się kości i zębów oraz zapobiega
krzywicy.
Cukier i tłuszcz
mleczny
Mleko swój słodkawy smak zawdzięcza laktozie, która dodatkowo dostarcza
organizmowi energii i ułatwia wchłanianie wapnia. Mleko zawiera również
łatwostrawny tłuszcz. Najlepiej dla dziecka wybierać mleko o zawartości
tłuszczu do 2%.
Pamiętaj!
Dieta Twojego dziecka powinna uwzględniać mleko (i przetwory mleczne), dla
rozwijającego się organizmu mleko jest bowiem produktem niezbędnym ze względu
na swoją wysoką wartość odżywczą!
Dobre rady
- Robiąc
zakupy, jak najczęściej sięgaj po jogurty naturalne – można do nich dodać
ulubione owoce, orzechy i ziarna, unikasz wtedy cukru, substancji
słodzących i barwników.
- Pamiętaj
też o sprawdzeniu daty ważności mleka lub wybranego produktu
mlecznego, ponieważ produkty te szybko się psują.
- Mleko,
jogurt i maślanka stanowią doskonałą bazę do własnoręcznie przyrządzanych koktajli owocowych.
- Mleko i
produkty mleczne można również podawać w postaci kakao, budyniu, twarożków
z dodatkiem owoców lub jako dodatek do różnych potraw, np. naleśników lub
pierogów.